Co warto wiedzieć o wegatrianach - Weganin

dania wegańskie

Jeśli zapraszamy taką osobę na kolację

Kuchnia wegańska, wegetariańska bazuje przede wszystkim na roślinach. W kuchni wegańskiej dodatkowo nie uznaje się niczego, co jest pochodzenia zwierzęcego, w tym również mleka, jajek, a nawet jogurtów. Ktoś mógłby stwierdzić, że

Co warto wiedzieć o wegatrianach - Weganin dania wegańskie
ciężko takiej osobie się żyje. Jeśli zapraszamy taką osobę na kolację, powinniśmy pamiętać o przygotowaniu specjalnych posiłków. Jak się okazuje przepisy wegańskie cieszą się również popularnością osób mięsożernych. Przepisy wegetariańskie tym bardziej. Kiedy już wdrożysz się w taką kuchnię, okazuje się, że nie jest to wcale takie mało zróżnicowane menu.


Szpinak i suszone pomidory to połączenie

Szpinak i suszone pomidory to połączenie, które uwielbia kuchnia wegańska. Jest ono nie tylko szalenie zdrowe, ale też i smaczne. Samo przygotowanie potraw nie trwa przy tym długo. Przepisy wegańskie często wykorzystują suszone pomidory jako składnik sosów. Wystarczy połączyć je z odrobiną cebulki, czosnku i kilkoma garściami świeżego szpinaku. Zblanszowane idealnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu, oczywiście w stu procentach roślinnego. Przepisy wegetariańskie łączą je natomiast z tradycyjnym makaronem.


Składniki kuchni wegetariańskiej

Kuchnia wegetariańska wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z warzywami, mlekiem i produktami mącznymi. I rzeczywiście, to one odgrywają tutaj kluczową rolę. Przepisy wegetariańskie często łączą tego typu składniki, co owocuje naprawdę wyśmienitymi daniami. Nieco inaczej sytuacja wygląda, jeśli chodzi o przepisy wegańskie. Kuchnia wegańska nie stosuje niczego, co od zwierząt pochodzi. Nie ma więc tu ani jajek, ani produktów mlecznych. Zamiast nich wykorzystuje ona szereg warzyw i owoców, które można wykorzystać na wiele sposobów.